Monday, December 5, 2011

TRADISIONAL

ASSALAMUALAIKUM ~

Around Rabu 2 minggu lepas if I'm not mistaken, my mom ada buat kuih traditional. Naga Sari and Wadai Kepeng. Tanya Puan GOOGLE for maklumat lanjut. Dia sangat memahami.

Naga sari is kinda like lepat pisang *I THINK* but with inti nangka. Jangan tanya aku kenapa nama dia bukan lepat nangka. Wadai kiping is tepung bulat-bulat kecil with pengat gula merah and santan. Cam nak buat bubur caca.


                                             Naga Sari



                                           Wadai Kiping

*Source from Encik GOOGLE. 

Malu gila woh. Aku orang Melayu. Tahu most of western dishes.But makanan tradisi sendiri tak tahu. Selalu bila pergi gerai jual kuih-muih tu. Aku cuma tahu donut, goreng pisang, cucur badak, tauhu sumbat, kuih lapis, lepat, alah banyak aku makan je tapi tak tanya spesies apa.

Lepas my mom buat 2 jenis kuih tu, barulah mendapat kesedaran. If aku tak tahu jenis kuih tradisi sendiri. What'll happen to the next Malay generations? Especially my kids. Nanti diorang tanya, ''Dad, whats that?'' Siap sleng English lagi tu. Dah aku ter-err errr nak menjawab. Kalau diorang sanggup makan lagi takpe. Kalau diorang geli-geliman nak sentuh kena tibai sorang-sorang. Takkan semua nak pi tanya Puan GOOGLE. Janganlah kuih-kuih ni semua terhapus ditelan zaman gitu.

So saya disini nak mencadangkan kepada pihak sekolah atau kementerian pelajaran atau sape-sape je la yang terlibat. Buat lah aktiviti or event cam. Mengenali kuih-kuih tradisional Melayu. Tunjukkan cara buat dia. Jenis dia. Haaaaaaaa tak ke best tu.

Time raya Haji dulu, pergi rumah makcik. Dia buat dodol. Terkejut gak. Orang kaya kacau dodol. Rajin pula nak buat kuih tu. Sebab kalau ikut syaratnya, memang perlukan around 3-5 hours if I'm not mistaken. My dad cerita kalau dulu nak buat dodol time bulan puasa, pagi lepas solat Subuh kena start dan kacau sampai lah nak berbuka. PERGH. Memang memenatkan. Tapi makcik aku cakap, dia guna 1 oven ni specialize in making dodol. Tak sampai 1 jam dah siap. Waaaaaaahhh maju dunia sekarang. Bagus bagus. Teknologi dan tradisional bergerak seiringan. Mencipta sesuatu yang moden untuk membantu yang klasik. Faham?

Tapi rasa dia =,= Benarlah orang kata. Makanan lama tu lagi sedap kalau dibuat dengan cara lama gak. Aku suka gila tauhu bakar. Tapi tauhu bakar yang betul-betul dibakar cam nak bakar sate tu. Serious sedap, empuk, lembut. Bila masuk mulut terus cair hoho. Tapi sekarang ni banyak orang kat kedai, tulis je kat menu Tauhu Bakar. Tapi buat dengan oven ceh. Tak sedap ! Rasa ada kerak-kerak. Konon crispy lah tu.

Sometimes the old way is the best way.


ASSALAMUALAIKUM ~

No comments:

Post a Comment